27.2.08

Τρόποι τοποθέτησης στα άλμπουμς

1. Παραδοσιακά άλμπουμς

Με οδηγό πάντα τον κατάλογό σας, ξεκινάτε από την αρχή της περιόδου, γράφοντας (ή καλύτερα τυπώνοντας στον υπολογιστή σας) σε ένα παραλληλόγραμο χαρτί (10x5 εκ. περίπου) με ένα σύντομο πρόλογο για τη συλλογή σας. Αυτό βέβαια είναι προαιρετικό.
Στη συνέχεια, κόβουμε χαρτάκια 2x3 εκατοστά περίπου που αναγράφουμε σ' αυτά τη χρονολογία έκδοσης της σειράς, τον τίτλο και τέλος τους αύξοντες αριθμούς που αντιστοιχούν στον κατάλογο για τη συγκεκριμένη σειρά. Αυτά ή χειροποίητα, ή τα τυπώνουμε στον υπολογιστή.

Παράδειγμα κάθετης ανάπτυξης της συλλογής.
Έχει το πλεονέκτημα της καλής εμφάνισης και ανάδειξης
των εκδόσεων, αλλά καταλαμβάνει πολύ χώρο.

Σε περιπτώσεις όπου μας λείπουν "κομμάτια" από μία έκδοση
προβλέπουμε κατά το στήσιμο να αφήνουμε τα αντίστοιχα κενά
ώστε να τα υποδεχθούν όταν αυτά βρεθούν.

Παράδειγμα συνεχούς ανάπτυξης της συλλογής.
Το χαρακτηριστικό της είναι ότι μετά το τέλος της έκδοσης,
τοποθετούμε το χαρτάκι της επόμενης έκδοσης και
εν συνεχεία την επόμενη κ.ο.κ. Έχει το πλεονέκτημα
ότι η συλλογή καταλαμβάνει λιγότερο χώρο στο άλμπουμ,
αλλά όλες οι εκδόσεις δεν ξεχωρίζουν όπως στην
κάθετη ανάπτυξη.

Ο συλλέκτης, όταν στήνει τη συλλογή του προβληματίζεται σχετικά με τη διάταξη των σειρών (Lay-out) και προσπαθεί να την παρουσιάσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τα μεμονωμένα γραμματόσημα, ή οι σειρές που μας λείπουν σημειώνονται σε μία "Mancolist" (από το ιταλικό manco=λείπω και lista=λίστα) δηλαδή μία λίστα με νούμερα που μας λείπουν με βάσει αυτά του καταλόγου και την έχουμε μαζί μας όταν πηγαίνουμε να προμηθευτούμε γραμματόσημα. Αγοράζοντας αυτά που μας έλειπαν, όταν τα τοποθετήσουμε στη συλλογή, δεν ξεχνάμε να τα σβήσουμε από την mancolist.

2. Σε άλμπουμς με κινητά φύλλα

Αυτός ο τρόπος συλλογής, μας παρέχει την ευκολία τοποθέτησης των γραμματοσήμων μας σε προ-τοποθετημένες θέσεις με ειδικές θήκες, "ποσέττες", που τα συγκρατούν χωρίς να μετακινούνται. Είναι ο πλέον εύκολος τρόπος τοποθέτησης, χωρίς τη συμμετοχή του φιλοτελιστή στο δημιουργικό παρουσίασης της συλλογής.

Έτοιμο, κινητό φύλλο συλλογής γραμματοσήμων.

Τα φύλλα αυτά, τα προμηθευόμαστε από καταστήματα φιλοτελικών ειδών και υπάρχουν σε διάφορες μάρκες. Διατίθενται σε ολόκληρες περιόδους ή και κατά έτος, ενώ τα καλύμματά τους (covers) υπάρχουν σε ποικιλία χρωμάτων.

3. Σε άλμπουμς με κινητά φύλλα δικής μας κατασκευής

Τα φύλλα αυτά, δεν τα προμηθευόμαστε από φιλοτελικά καταστήματα, αλλά είναι εξ ολοκλήρου δικός μας σχεδιασμός και κατασκευή, με δυνατότητα τοποθέτησης των γραμματοσήμων και άλλων συλλεκτικών αντικειμένων, πχ. φακέλλων, ανάλογα με την κρίση μας. Eίναι κατάλληλα για σφραγισμένα και ασφράγιστα γραμματόσημα.
Οι κατασκευές αυτές, προϋποθέτουν : Στοιχειώδεις ικανότητες σχεδιασμού, υπομονή, χρόνο, μία σχετική αισθητική και πάνω απ' όλα μεράκι γι' αυτό που πάμε να κάνουμε.

Τι μέσα και υλικά χρειαζόμαστε:

Καλό είναι ο σχεδιασμός και η εκτύπωση των σελίδων να γίνει μέσω υπολογιστή, με τη βοήθεια κάποιου σχεδιαστικού προγράμματος (Corel, Illustrator) κλπ. Μπορεί βέβαια και δια χειρός, αλλά οι δυσκολίες σχεδιασμού και ο χρόνος είναι μεγάλος.

1. Φύλλα διαστάσεων Α4 couche 150-180 gr με ελαφρό σαγρέ, σε αποχρώσεις επιλογής μας. Υπάρχουν στα βιβλιοπωλεία.

2. Ποσέττες, είναι λωρίδες μήκους 21 cm συνήθως και ποικίλου ύψους, ανάλογα με το ύψος του γραμματοσήμου που θέλουμε να τοποθετήσουμε. Αποτελείται από δύο κρυσταλλιζέ πλαστικά πολύ λεπτά, με κόλληση 1-1,5 mm μεταξύ τους στο κάτω μέρος, έτσι ώστε να τοποθετούμε ανάμεσά τους το γραμματόσημο. Στο πίσω μέρος δε, το δεύτερο πλαστικό έχει επίστρωση γόμμας, ώστε με ύγραση αυτές να μπορούν επικολληθούν (όπως τα γραμματόσημα). Υπάρχουν σε μαύρο χρώμα (η πίσω πλευρά τους) ή διαφανείς μπρός και πίσω. Οι ποσέττες είναι σε δεσμίδες των 20, 50, κλπ. και τις προμηθευόμαστε από καταστήματα φιλοτελισμού.

3. Κοπτήρα ποσεττών, που είναι το εργαλείο που θα κόβουμε τις ποσέττες στο μήκος που θέλουμε. Τον προμηθευόμαστε κι αυτόν από καταστήματα φιλοτελισμού.

4. Διαφανείς θήκες διαστάσεων Α4, καλής ποιότητας, με τρύπες στο πλάϊ για κλασέρ. Τις προμηθευόμαστε από τα βιβλιοπωλεία.

5. Εξωτερικό κάλυμμα (cover) με εσωτερικό μηχανισμό που θα δέχεται τις διαφανείς θήκες. Τα προμηθευόμαστε από τα βιβλιοπωλεία.

Ξεκινάμε λοιπόν, σχεδιάζοντας κατά την κρίση μας το lay-out στη σελίδα μας, με γενικό περίγραμμα και στη συνέχεια προσθέτουμε ημερομηνίες έκδοσης, τους τίτλους των εκδόσεων, ιστορικά στοιχεία και τεχνικές προδιαγραφές των σειρών. Σχεδιάζουμε επίσης και τα αντίστοιχα περιγράμματα που θα δεχθούν τα γραμματόσημα. Όλα αυτά τα στοιχεία που χρειάζεστε, περιγράφονται μέσα στους καταλόγους των γραμματοσήμων που θα έχετε ήδη προμηθευτεί.
Δεν είστε υποχρεωμένοι να τα κάνετε όλες τις παραπάνω περιγραφές, αλλά όσα περισσότερα στοιχεία συγκεντρώνει μία σειρά, στο σύνολο πετυχαίνετε μία ωραιότατη παρουσίαση της συλλογής σας, αναδεικνύοντας έτσι τις εκδόσεις και το σκοπό που εκδόθηκαν. Ακόμα μπορείτε να προσθέσετε και επιλέον χρώματα (όπως π.χ. στο πλαίσιο), αλλά προσοχή μην υπερβάλλετε με το χρώμα, λίγο και διακριτικό. Το αρχείο αυτό τέλος, το τυπώνουμε στον πρίντερ, με την καλύτερη ποιότητα.

Παράδειγμα τυπωμένης σελίδας

Στη συνέχεια, παίρνουμε μία δεσμίδα με ποσέττες και αφού βγάλουμε μία, που αντιστοιχεί στο ύψος του γραμματοσήμου, την τοποθετούμε στον κοπτήρα, κόβοντάς την στο επιθυμητό μήκος που πρέπει να αντιστοιχεί με το πλαίσιο που έχουμε ήδη σχεδιάσει στο φύλλο.
Έχοντας κόψει όλες τις ποσέτες των γραμματοσήμων που αντιστοιχούν στα πλαίσια αυτών, με ύγρανση στο πίσω μέρος τους τις κολλάμε με προσοχή στα αντίστοιχα πλαίσια. Κατόπιν τοποθετούμε μέσα σε αυτές τα αντίστοιχα γραμματόσημα και όλη τη σελίδα είναι έτοιμη. Είναι στην κρίση σας να επιλέξετε μαύρες ή διαφανείς. Στην περίπτωση αυτή, πιστεύω ότι η διαφανής ποσέττα είναι καλύτερη, γιατί αναδεικνύει και το πλαίσιο που τυπώσαμε για το γραμματόσημο, ενώ οι μαύρες επιφέρουν μια έντονη αίσθηση και αντίθεση στη σελίδα.

Η τελική σελίδα με τοποθετημένες τις
ποσέττες και τα γραμματόσημα.


Σημείωση : Καλό είναι, σε περιπτώσεις που δεν έχουμε όλα τα αντίστοιχα γραμματόσημα, πριν κολλήσουμε τις ποσέττες, με ένα μολύβι γράφουμε το νούμερο καταλόγου στο πλαίσιο του γραμματοσήμου που μας λείπει.

Τώρα την έτοιμη σελίδα, την βάζουμε μέσα στη διαφανή θήκη την οποία τοποθετούμε μέσα στο εξωτερικό κάλυμμα (cover). Με τον τρόπο αυτό συνεχίζουμε την υπόλοιπη συλλογή, όποτε θέλουμε, χωρίς βιασύνη και μόνο όταν έχουμε την κατάλληλη διάθεση. Πρέπει να πούμε, ότι σε κάθε διαφανή θήκη βάζουμε δύο από τις έτοιμες σελίδες πλάτη με πλάτη, ώστε να είναι αμφίπλευρες στην εμφάνιση.
______________________________________________________________

Πως τοποθετούμε φακέλλους και αμφίπλευρα ντοκουμέντα στα κινητά φύλλα δικής μας κατασκευής

Υπάρχουν αντικείμενα τα οποία είναι απαραίτητο να δείξουμε και τις δύο πλευρές τους, γιατί αυτά έχουν σημαντικά στοιχεία προς ανάδειξη. Υπάρχουν δύο τρόποι γι αυτό :

1. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα φάκελλο Π.Η.Κ. με σφραγίδες εμπρός και πίσω από αυτόν. Μία λοιπόν λύση γι αυτό, είναι να βγάλουμε μία έγχρωμη φωτοτυπία της πίσω πλευράς του, ή να σκανάρουμε την πίσω πλευρά και αφού την τυπώσουμε σε καλό χαρτί, τοποθετούμε στη σελίδα μας τον πραγματικό φάκελλο με την εμπρόσθια πλευρά του επάνω και εν συνεχεία από κάτω την φωτοτυπία ή το τυπωμένο αντίγραφο. Έχουμε πρωτίστως γράψει κάτω από τα αντικείμενα τις ανάλογες λεζάντες.

2. Ο άλλος τρόπος είναι πιο περίπλοκος. Τυπώνουμε δύο σελίδες couche και αφού προηγουμένως έχουμε σχεδιάσει και τυπώσει από ένα πλαίσιο 2 χιλ. μικρότερο περιμετρικά του φακέλλου, κόβουμε το εσωτερικό, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα "παράθυρο" και στις δύο σελίδες. Φυσικά κάτω ή επάνω από τα πλαίσια έχουμε τυπώσει και τις αντίστοιχες λεζάντες.
Στα μεγάλα βιβλιοπωλεία υπάρχουν κόλλες σε μορφή spray. Έχοντας προμηθευτεί μια τέτοια, ψεκάζουμε την πίσω πλευρά μιάς από τις δύο σελίδες και τοποθετούμε τον φάκελλο, έτσι ώστε να καλύψει ισομετρικά το παράθυρο.
Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε, ότι ο φάκελλος πρέπει οπωσδήποτε να είναι μέσα σε διαφανή ζελατίνα, ώστε να μην έρθει σε επαφή με τα ίχνη της κόλλας. Στη συνέχεια επικολλάμε και την άλλη σελίδα, έτσι ώστε ο φάκελλος να κλειστεί ανάμεσα στις δύο σελίδες πλάτη με πλάτη σε μορφή δηλαδή "σάντουϊτς". Δείτε πιο κάτω το αποτέλεσμα αυτό.

Η εμπρόσθια και η πίσω όψη της ίδιας σελίδας

Ο περιορισμός που έχει ο τρόπος αυτός, είναι ότι δεσμεύετε και την πίσω σελίδα σας, που είναι κι αυτή αφιερωμένη στο ίδιο αντικείμενο. Αποφασίστε και κάντε ότι σας είναι πιο βολικό.

Ποιά συλλεκτικά αντικείμενα συνοδεύουν τις εκδόσεις

Μέσα στο χρονικό πέρασμα των εκδόσεων των γραμματοσήμων, αποτυπώνεται και η ιστορία της χώρας που συλλέγουμε. Πέραν των εκδόσεων, υπάρχουν και άλλα "συνοδευτικά" ας πούμε αντικείμενα ντοκουμέντα που μπορούν να προστεθούν. Για παράδειγμα, σε μία έκδοση Ολυμπιακών Αγώνων, μπορούμε αμέσως μετά την έκδοση να προσθέσουμε ένα φάκελλο με όλη τη σειρά επ' αυτού, ο οποίος να έχει ταξιδέψει από το σημεί Α στο σημείο Β, φέροντας τις ανάλογες σφραγίδες και ημερομηνίες. Άν δε τούτος είναι και με ημερομηνίες πρώτης ημέρας κυκλοφορίας (Π.Η.Κ.), ακόμα καλύτερα.
Επίσης, αποκόμματα από εφημερίδες της ημερομηνίας έκδοσης των γραμματσήμων που αναφέρουν το γεγονός, ή την αναγγελία κυκλοφορίας της έκδοσης. Μπορούμε ακόμα να προσθέτουμε κείμενα με ιστορικά γεγογονότα (άσχετα με το φιλοτελισμό) που συνέβησαν τη χρονιά ή την ημερομηνία εκείνη.
Βλέπετε ότι μία συλλογή δεν έχει όρια που σας σταματούν στο γραμματόσημο και μόνο, γιατί μπορείτε ακόμα να δώσετε πολιτική, οικονομική, ή κοινωνική χροιά στη συλλογή σας, με φωτογραφίες από γεγονότα, πολιτικά πρόσωπα, ή από κοινωνικά γεγονότα, συνοδευόμενες με τις ανάλογες λεζάντες.
____________________________________________________________________

Συνεχίζεται...

1 σχόλιο:

BRAINKIDS είπε...

μπράβο σου συνέχισε την σελίδα σου και βάλε και άλλα χρήσιμα άρθρα ... να ξέρεις με έχεις βοηθήσει πολύ!!!