26.2.08

Πως ξεκινάμε;

Κατ' αρχήν να διαχωρίσουμε τις δύο βασικές κατηγορίες :
Πρώτα εσείς, που θέλετε να ξεκινήσετε εκ του μηδενός και δεύτερον εσείς, που έχετε κάποια γραμματόσημα, ατακτοποίητα σε άλμπουμς ή μέσα σε φακέλλους και θέλετε να τα τακτοποιήσετε και να συνεχίσετε.
____________________________________________________________________
Πριν ξεκινήσετε, προμηθευτείτε τα απαραίτητα εγαλεία : τον κατατάλογο, τη λαβίδα, το φακό και αργότερα - όταν φτάσετε σε παλαιότερες εκδόσεις - προμηθεύεστε και το οδοντόμετρο. Αντί καταλόγου (προσωρινά) δείτε εδώ μερικές εκδόσεις.
____________________________________________________________________

1. ΕΚ ΤΟΥ ΜΗΔΕΝΟΣ ΑΣΦΡΑΓΙΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

Σημείωση : Προτού ξακινήστε συμβουλευτείτε τον κατάλογο που θα σας δώσει πλήρη στοιχεία των τιμών, προκειμένου να αποφασίσετε και να οριοθετήσετε τη συλλογή σας ως προς τις παλιές εκδόσεις. Ενδεικτικά σας αναφέρω, τρεις συνήθεις περιόδους να ξεκινήσετε και το βαθμό δυσκολίας σχετικά με το κόστος:

Aπό το 1900-σήμερα (περιέχει πολλές και πολύ ακριβές εκδόσεις)
Από το 1924-σήμερα (περιέχει μερικές ακριβές εκδόσεις)
Από το 1945-σήμερα (δεν περιέχει πολλές ακριβές εκδόσεις)

Δεν είναι βέβαια απαραίτητο να φθάσετε μέχρι το σήμερα, μιας και σας δίνεται η δυνατότητα να ξεκινήσετε, για παράδειγμα, από το 1924 και να σταματήσετε το 1960, ή ότι αποφασίσετε. Δεν σας προτρέπω να ξεκινήσετε από το 1861, γιατί είναι λογικό οι τιμές των γραμματοσήμων αυτών να είναι από ακριβές έως απλησίαστες, χώρια τις γνώσεις που απαιτούνται.

Εσείς λοιπόν που κάνετε πρώτη φορά συλλογή, και θέλετε να ξεκινήσετε από σήμερα πηγαίνοντας προς τα πίσω χρονολογικά, με βάσει πάντα τον κατάλογο, η και αντίστροφα, αυτό μπορεί να γίνει ως εξής:
Γίνεστε συνδρομιτής στα Ε.Λ.Τ.Α. και βάζοντας στο λογαριασμό σας ένα ποσόν, το ταχυδρομείο σας αποστέλλει όποτε εκδίδει σειρές στο σπίτι σας. Να προμηθεύεστε μία και μόνο σειρά από κάθε έκδοση και μην παρασυρθείτε σε 4δες σειρών ή προκατασκευασμένα φιλοτελικά τρυκ. Παράλληλα μπορείτε να προμηθεύεστε παλαιότερες ασφράγιστες εκδόσεις κάθε Κυριακή πρωί από Φιλοτελικές Εταιρείες (βλέπε στον Πρόλογο).
Μπορεί ακόμα να σας τα στέλνει και σφραγισμένα, τα οποία όμως δεν σας τα συνιστώ, γιατί είναι ένα αντικείμενο πλέον προκατασκευασμένο χωρίς την ουσία του πραγματικά σφραγισμένου, συλλεκτικού γραμματοσήμου.
Ακόμα υπάρχουν και οι λεγόμενοι Φάκελοι Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας (Φ.Π.Η.Κ.), που είναι φάκελλοι με επικολλημένη τη σειρά επ' αυτών με μια ειδική σφραγίδα των ταχυδρομείων με την ημερομηνία έκδοσής τους. Δεν σας συνιστώ τέτοια αντικείμενα.

Εάν θέλετε να συλλέξετε και Φ.Π.Η.Κ. οι περίοδοι που αξίζουν είναι πριν από το 1960, όπου δεν ήταν διαθέσιμοι από το ταχυδρομείο (επίσημοι), αλλά από συλλέκτες και οι φάκελλοι με τις εκδόσεις είχαν ταξιδέψει και έφεραν σφραγίδα με την ημ/νία αποστολής και σφραγίδα άφιξης του προορισμού τους. Αυτοί μάλιστα! Είναι συλλεκτικοί και κοσμούν μια συλλογή. Δείτε ένα Φ.Π.Η.Κ. του 1946 ταξιδεμένο στην Αμερική με επικολλημένη τη σειρά του Βενιζέλου και μετά τον προκατασκευασμένο φάκελλο/προϊόν.

Δείτε τι σημαίνει συλλεκτικός Φ.Π.Η.Κ.
Το κυριότερο "συστατικό" του είναι ότι ταξίδεψε,
συστημένος από Αθήνα στη Νέα Υόρκη με σφραγίδα
αποστολής και άφιξης στο πίσω μέρος.
Επί πλέον έχει και πρόσθετο τέλος 50 δρχ.

Έτοιμος προς αγορά Φ.Π.Η.Κ.
(Η πίσω πλευρά φυσικά δεν έχει τίποτα)
____________________________________________________________________

2. ΕΚ ΤΟΥ ΜΗΔΕΝΟΣ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

Σημείωση : Προτού ξακινήστε συμβουλευτείτε τον κατάλογο που θα σας δώσει πλήρη στοιχεία των τιμών, προκειμένου να αποφασίσετε και να οριοθετήσετε τη συλλογή σας ως προς τις παλιές εκδόσεις. Ενδεικτικά σας αναφέρω, τρεις συνήθεις περιόδους να ξεκινήσετε και το βαθμό δυσκολίας σχετικά με το κόστος:

Aπό το 1900-σήμερα (περιέχει πολλές πολύ ακριβές εκδόσεις)
Από το 1924-σήμερα (περιέχει μερικές ακριβές εκδόσεις)
Από το 1945-σήμερα (δεν περιέχει ακριβές εκδόσεις)

Δεν είναι βέβαια απαραίτητο να φθάσετε μέχρι το σήμερα, μιας και σας δίνεται η δυνατότητα να ξεκινήσετε, για παράδειγμα, από το 1924 και να σταματήσετε το 1960, ή ότι αποφασίσετε. Δεν σας συνιστώ να ξεκινήσετε από το 1861, γιατί είναι λογικό οι τιμές των γραμματοσήμων αυτών να είναι από ακριβές έως απλησίαστες, χώρια τις γνώσεις που απαιτούνται.

Εδώ λοιπόν είναι η όλη ουσία του φιλοτελισμού. Ξεκινείστε, προμηθευόμενοι τα ασφράγιστα σύγχρονα γραμματόσημα από τα Ε.Λ.Τ.Α. με συνδρομή, ή αγορά απ' ευθείας από τα υποκαταστήματα, τα επικολλάτε σε ένα φάκελλο και ζητάτε να σας τα σφραγίζουν με καθαρά αποτυπώματα στα σημεία που εσείς προτιμάτε. Σας παραθέτω τα σωστά σημεία σφράγισης των γραμματοσήμων κατά προτίμηση αλλά και ανάλογα με την παράσταση.

(Κλίκ για μεγέθυνση)

Η καλύτερη σφράγιση είναι η 1η γιατί αναφέρει όλα τα στοιχεία του αποτυπώματος, την πόλη και την ημερομηνία.
Σε περιπτώσεις που η απεικόνιση των γραμματοσήμων παριστά πρόσωπα, αποφεύγουμε να περνά η σφράγιση πάνω σε αυτά. Ακόμα, σε μία σειρά γραμματοσήμων δεν είναι υποχρεωτική η ίδια θέση του αποτυπώματος σε όλες τις αξίες. Δεν είναι κατάλληλα για συλλογή, γραμματόσημα με 2 ή και 3 σφραγίδες.

Αποκόλληση των γραμματοσήμων από φάκελλο ή αποκόμματα : Το φάκελλο με τα επικολλημένα γραμματόσημα που σφραγίσατε, αφού στεγνώσει το μελάνι της σφραγίδας, τον βάζετε μέσα σε λεκανάκι με χλιαρό νερό για περίπου 10-15 λεπτά. Όταν δείτε ότι τα γραμματόσημα αποκολλήθηκαν από αυτόν, με τη λαβίδα - πολύ προσεκτικά γιατί το χαρτί τους είναι πλέον πολύ ευαίσθητο - τα τοποθετείτε σε άλλο λεκανάκι με καθαρό νερό, προκειμένου να ξεβγαλθούν καλά για 5-10 λεπτά. Όταν τα βγάζετε με τη λαβίδα από το νερό, καλό είναι να τα πιάνετε από το μέσον τους και όχι από τις γωνίες του ή από ένα δοντάκι και να τα κρατάτε κάθετα.
Κατόπιν τα απλώνετε σε ένα πανί ή πετσέτα, με την όψη τους προς τα κάτω, μέχρι αυτά να στεγνώσουν.
Αφού στεγνώσουν, επειδή το χαρτί έχει παραμορφωθεί από το νερό, τα βάζετε μέσα σε ένα βιβλίο (τόμο εγκυκλοπαίδειας κατά προτίμηση) απλωτά μεταξύ τους και κλείνετε το βιβλίο ώστε να "σιδερωθούν" μέχρι την επομένη ημέρα.
Βλέπετε, το γραμματόσημο δεν θέλει βιασύνη, έχει τους δικούς του ρυθμούς που πρέπει να σεβόμαστε και να ακολουθήσουμε. Μετά το τέλος όμως αυτής της διαδικασίας, όταν θα έρθει η στιγμή να τα τοποθετήσετε στο άλμπουμ, κοντά στα άλλα, εκεί θα αισθανθείτε την ευχαρίστηση που σας δίνει η συλλογή.
Παράλληλα με το "πλύσιμο" των νέων εκδόσεων μπορείτε να προμηθεύεστε παλαιότερες σφραγισμένες εκδόσεις, κάθε Κυριακή πρωί από Φιλοτελικές Εταιρείες (βλέπε στον Πρόλογο).
____________________________________________________________________

3. ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ

Σημείωση : Προτού ξακινήστε συμβουλευτείτε τον κατάλογο που θα σας δώσει πλήρη στοιχεία των τιμών, προκειμένου προκειμένου να αποφασίσετε και να οριοθετήσετε τη συλλογή σας ως προς τις παλιές εκδόσεις. Ενδεικτικά σας αναφέρω, τρεις συνήθεις περιόδους να ξεκινήσετε και το βαθμό δυσκολίας σχετικά με το κόστος:

Aπό το 1900-σήμερα (περιέχει πολλές πολύ ακριβές περιόδους)
Από το 1924-σήμερα (περιέχει μερικές ακριβές περιόδους)
Από το 1945-σήμερα (δεν περιέχει ακριβές περιόδους)

Έσείς λοιπόν που αποφασίσατε να συνεχίσετε τα ήδη υπάρχοντα γραμματόσημα που έχετε χρειάζονται μια διαλλογή.
Πρώτα ξεχωρίζουμε τα ελληνικά από τα ξένα (που συνήθως υπάρχουν). Τα ξένα τα αφήνουμε ως έχουν στα βιβλία. Τα ελληνικά που ξεχωρίσατε, πρέπει να καθήσετε με υπομονή και να εξετάσετε σχολαστικά την κατάσταση καθ΄ενός από αυτά, με βάσει τις οδηγίες που σας περιγράφω στον πρόλογο στο κεφάλαιο 7.
Με τον τρόπο αυτό, θα παραμείνουν αυτά που είναι κατάλληλα για συλλογή, ενώ τα υπόλοιπα (σκάρτα) τα πετάμε χωρίς σκέψη. Σε περίπτωση που έχετε γραμματόσημα σε αποκόμματα, ακολουθείστε τις οδηγίες "Αποκόλληση των γραμματοσήμων από φάκελλο" που περιγράφω στο κεφάλαιο 2.
Στο σημείο αυτό, εάν έχετε αποφασίσει να στήσετε τη συλλογή σας σε άλμπουμ παραδοσιακό (Πρόλογος, κεφ. 4, 1η περίπτωση), πρέπει να προμηθευτείτε ένα ή δύο άλμπουμς, ανάλογα με το μέγεθος της περιόδου που έχετε αποφασίσει να συλλέξετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: