26.2.08

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Τι είναι φιλοτελισμός / φιλοτελιστής;
Φιλοτελισμός είναι η ψυχική εκείνη παρόρμηση (χόμπυ), η τάση που έχει ο άνθρωπος να συλλέγει γραμματόσημα και ασχολούμενος με αυτά να τα ταξινομεί, παρατηρεί, μελετά, ελέγχει κλπ. Ο άνθρωπος που διαθέτει τις ελεύθερες ώρες του ασχολούμενος με αυτά και νιώθει ψυχική τέρψη και ευχαρίστηση, ενώ συγχρόνως κάνει μία πνευμνατική εργασία χωρίς κόπο μέσα στον πλούτο του γραμματοσήμου λέγεται φιλοτελιστής.

Πριν ξεκινήσουμε τη συλλογή:

1. Κατ' αρχήν μία συλλογή δεν πρέπει να θεωρηθεί εξ αρχής αντικείμενο επένδυσης, αλλά είναι και παραμένει ένα οικογενειακό κειμήλιο, που έχει προσφέρει σε αυτούς που την ξεκίνησαν και θα προσφέρει σε αυτούς που θα την συνεχίσουν ευχάριστες ώρες μελέτης, δημιουργίας και ηρεμίας.
Μελλοντικά με την επέκτασή της η συλλογή αποκτά αξία η οποία εκτιμάται με βάσει τους κατάλογους των γραμματοσήμων και δεν πωλείται στην αναγραφόμενη τιμή αυτών, αλλά αρκετά χαμηλότερα.

2. Απ' την αρχή πρέπει να αποφασίσουμε με τι είδους συλλογή θα ασχοληθούμε:

α. Παραδοσιακή, δηλαδή μία συλλογή ελληνική από κάποια ημερομηνία μέχρι και σήμερα, που να περιλαμβάνει όλες τις εκδόσεις.

β. Θεματική, δηλαδή μία συλλογή με γραμματόσημα που παριστούν το αγαπημένο μας θέμα, όπως λουλούδια, θέατρο, αρχαιότητα, μουσικά όργανα, αεροπλάνα, Ευρώπη και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Αυτές οι συλλογές γίνονται με γραμματόσημα ελληνικά και απ' όλο τον κόσμο.

3. Ασφράγιστα ή σφραγισμένα;

α. Τα ασφράγιστα, είναι αυτά που δεν έχουν σφραγίδα, έχουν πλήρη τη γόμμα τους στο πίσω μέρος, κοστίζουν περισσότερο (συνήθως) και τα βρήσκουμε μόνο σε πλήρεις σειρές. Τα σύγχρονα τα προμηθευόμαστε από τα Ε.Λ.Τ.Α. ενώ τα παλαιότρα (μέρχρι 1-2 ετών) από φιλοτελικές εταιρείες ή εμπόρους και τα τοποθετούμε στη συλλογή μας.

β. Τα σφραγισμένα, έχουν τη σφραγίδα του ταχυδρομείου, κοστίζουν λιγότερο, βρήσκονται είκολα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και δύσκολα. Μπορούμε να ανταλλάξουμε σφραγισμένα με άλλους φίλους, μεμονωμένα ή σε πλήρεις σειρές. Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι και η ωραιότερη συλλογή γραμματοσήμων, γιατί ψάχνεις κομμάτια να συμπληρώσεις το παζλ της συλλογής, που όταν αυτό γίνει εκεί καταλαβαίνεις την ικανοποίηση του συλλέγειν.

4. Τακτοποίηση της συλλογής, σημαίνει ποιό τρόπο θα επιλέξουμε να τοποθετήσουμε τη συλλογή μας:

1η περίπτωση. Η πλέον διαδεδομένη και γνωστή τοποθέτηση σε κοινά άλμπουμς (κλασέρ) τα οποία υπάρχουν στο εμπόριο με λευκά ή μαύρα φύλλα και σε ποικιλία ποιοτήτων και χρωματισμών εξωφύλλων. Ο τρόπος αυτός είναι κατάλληλος για σφραγισμένη, ασφράγιστη αλλά και θεματική συλλογή. Σε επόμενο κεφάλαιο θα δούμε πως "στήνεται" μια τέτοια συλλογή σε κλασσικό άμπουμ.

Ο πλέον διαδεδομένος τρόπος συλλογής.
Η συγκεκριμένη είναι φτιαγμένη από παιδί 12 ετών.
Παρατηρείστε τα κενά που αφήνει σε
γραμματόσημα που του λείπουν.
_____________________________________________________________________________________

2η περίπτωση. Έτοιμα κινητά φύλλα, είναι ακριβή, αλλά προσφέρει θεαματική και οργανωμένη παρουσίαση της συλλογής μας, διότι υπάρχουν έτοιμες θήκες για τα γραμματόσημα και είναι τοποθετημένες έτσι ώστε να ανεβάζουν την αισθητική των σειρών. Προσφέρονται μόνο για σφραγισμένα και ασφράγιστα γραμματόσημα παραδοσιακής συλλογής.

Υπάρχουν διάφορες μάρκες έτοιμων άλμπουμς
σε ποικιλία χρωματισμών εξωφύλλων.

____________________________________________________________________

3η περίπτωση. Κινητά φύλλα φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από εμάς. Είναι κατ' εμέ και η καλύτερη, διότι εδώ εμπλέκεται και η δημιουργική μας ικανότητα και απασχόληση σε συνδυασμό με τη συλλογή. Σε κάθε σελίδα, μπορούμε να ανεφέρουμε ιστορικά γεγονότα που συνοδεύουν τη σειρά και άλλες λεπτομέρειες. Ακόμα μας δίνει τη δυνατότητα προσθήκης και άλλων φιλοτελικών αντικειμένων μαζί με τα γραμματόσημα, όπως φάκελλοι, κάρτ-ποστάλ κλπ. Ο τρόπος αυτός είναι κατάλληλος για όλων των ειδών συλλογές, σφραγισμένες και μη.
Σε επόμενο κεφάλαιο θα σας αναλύσω τον τρόπο και οδηγίες για το πως θα κατασκευάσετε μόνοι σας τα κινητά φύλλα της συλλογής σας και τα υλικά που θα χρειαστείτε.

Ο πλέον ευέλικτος και ολοκληρωμένος τρόπος
παρουσίασης της συλλογής μας.

____________________________________________________________________

5. Τα "εργαλεία" που θα χρειαστούμε :

α. Μία καλή λαβίδα (ειδικό τσιμπιδάκι) για να πιάνουμε τα γραμματόσημα χωρίς να τα τσαλακώνουμε ή να αφήνουμε δακτυλικά ίχνη στη γόμμα - προκειμένου για ασφράγιστα - των γραμματοσήμων.

β. Ένα καλό μεγεθυντικό φακό, προκειμένου να βλέπουμε πολύ μικρές λεπτομέρειες τυπωμένες στο γραμματόσημο, όπως ημερομηνίες, μικροσκισίματα κ.ά. που δεν είναι ορατά πολλές φορές με γυμνό μάτι.

γ. Ένα κατάλογο ελληνικών γραμματοσήμων τρέχοντος έτους, που θα μας βοηθήσει στην ταξινόμιση, θα μας δώσει πληροφορίες για όλες τις εκδόσεις, τιμές και άλλα στοιχεία. Χωρίς κατάλογο δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε.

δ. Ένα καλό οδοντόμετρο, προκειμένου να μετρούμε τις οδοντώσεις των γραμματοσήμων. Αυτό γιατί υπάρχουν γραμματόσημα όμοια τα οποία όμως λόγω της διαφορετικής τους οδόντωσης έχουν άλλη τιμή, ή άλλα, αναλόγως της οδόντωσης που φέρουν έχουν διαφορετική ημερομηνία έκδοσης. Ακόμα πιο απαραίτητο είναι για περιπτώσεις διάκρισης πλαστών γραμματοσήμων.
Τέλος, όλα τα παραπάνω "εργαλεία" τα προμηθευτούμε από καταστήματα φιλοτελικών και συλλεκτικών ειδών.

Τα βασικά εργαλεία του φιλοτελιστή.
_____________________________________________________________________________________

6. Από που θα προμηθευτούμε τα γραμματόσημα;

α. Τα γραμματόσημα διατίθενται κυρίως από καταστήματα γραμματοσήμων, τα οποία τα διαθέτουν με βάσει τιμών καταλόγου με κάποια έκπτωση από 10-25%, αναλόγως.

β. Η καλύτερη περίπτωση είναι να γίνετε μέλη σε Φιλοτελικές Εταιρείες που είναι επίσημα όργανα της Ε.Φ.Ο (Ελληνικής Φιλοτελικής Ομοσπονδίας) και υπάρχουν σε όλη τη χώρα αλλά κυρίως Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.α.
Σας τις συνιστώ, γιατί από τις εταιρείες αυτές διατίθενται σειρές γραμματοσήμων σε πολύ χαμιλές τιμές 30-70% των αναγραφόμενων τιμών του καταλόγου (αναλόγως της σειράς). Εκεί θα γνωρίσετε επίσης άτομα του χώρου τα οποία είναι πρόθυμα να σας βοηθήσουν στην επιλογή των γραμματοσήμων. Ακόμα οι εταιρείες διαθέτουν συνήθως και βιβλία τα οποία σαν μέλη μπορείτε να δανειστείτε.
Σας δίνω μερικά links ή διευθύνσεις ελληνικών φιλοτελικών εταιρειών:

Αθήνα - Πειραιάς:

Φιλοτελική Εταιρεία Αθηνών (Φ.Ε.Α.)

Φιλοτελική Εταιρεία Πειραιώς (Φ.Ε.Π.)
Κολοκοτρώνη 138, Πειραιάς 18536 - Τηλ. 210 4514531

Πολιτιστικός Φιλοτελικός Όμιλος Μοσχάτου
Κων/πόλεως 72, Μοσχάτο 18344 - Τηλ. 210 4823176

Σύλλογος Θεματικών Φιλοτελιστών Ελλάδος
Αγ. Αναργύρων 9, Νέα Χαλκιδόνα 14343 - Τηλ. 210 2181700

Περιφέρεια:

Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία Θεσσαλονίκης
Αριστοτέλους 6, Θεσ/νίκη 54623 - Τηλ. 2310 450951

Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία Πατρών
Αγίου Ανδρέου 55-57, Πάτρα 26221 - Τηλ. -

Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία Τρικάλων
ΑΜαυροκοδράτου 17, Τρίκαλα, 42100 - Τηλ. 2431 026609

Φιλοτελική Ένωση Καρδίτσας (Φ.Ε.Κ.)

Φιλοτελική Ένωση Βόλου
Σκενδεράνη 2, Βόλος 38100 - Τηλ. 2421 032692

Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου
Βενιαμίν Λεσβίου 12Α, Μυτιλήνη 81100 - Τηλ. 2251 020186
____________________________________________________________________

7. Ποιά είναι τα κατάλληλα γραμματόσημα για συλλογή;

Μία σωστή συλλογή πρέπει να περιέχει άψογα γραμματόσημα από πάσης πλευράς.

α. Να είναι άρτια στην οδόντωση,

β. Να μην είναι σχισμένα, αναδιπλωμένα (σπασμένο χαρτί) ή τσαλακωμένα,

γ.
Να μην λείπει πάχος χαρτιού που να δημιουργεί διαφάνεια στο φως. Αυτό συμβαίνει σε γραμματόσημα που έχουν αποκολληθεί εν "ψυχρώ" από το φάκελλο χωρίς τη χρήση νερού (στην περίπτωση των σφραγισμένων).

δ.
Να μην έχουν λεκέδες ή στίγματα σκουριάς του χαρτιού,

ε.
Να έχουν χρώματα ζωηρά και όχι άτονα λόγω κακομεταχείρισης.

ζ.
Για τα σφραγισμένα, η σφραγίδα να είναι στρογγυλή και όσο το δυνατόν ολόκληρη και καθαρή, διακρίνοντας τις ημερομηνίες και την πόλη απ' όπου σφραγίστηκε. Βέβαια υπάρχουν και γραμματόσημα δύσκολα να βρεθούν και σ' αυτή την περίπτωση τα αποδεχόμαστε έστω και με ασαφείς σφραγίδες. Τέλος σφραγίδες "ατέρμονες" δεν ενδείκνυνται για τη συλλογή.

η. Προκειμένου για ασφράγιστα γραμματόσημα, πρέπει να πληρούν όλους τους παραπάνω όρους εκτός της περίπτωσης ζ και να έχουν στο πίσω μέρος πλήρως τη γόμμα τους, χωρίς στίγματα σκουριάς ή λεκέδες.

Παραδείγματα σφραγισμένων γραμματοσήμων που είναι κατάλληλα για συλλογή.

Δύο δείγματα κατάλληλα για συλλογή.
Αριστερά βλέπουμε σφραγίδα κάλυψης 80% περίπου, ενώ δεξιά 20%.
____________________________________________________________________

Γραμματόσημο με ατέρμονη σφραγίδα.
Δεν ενδείκνυται για συλλογή.

_____________________________________________________________________________________

Γραμματόσημα εντελώς ακατάλληλα (σκάρτα) για συλλογή.
Παρατηρούμε
ελλειπή οδόντωση και ασαφείς ή
"βρώμικες" σφραγίδες. Χωρίς δισταγμό πρέπει να πηγαίνουν στον
κάλαθο αχρήστων, έστω κι αν μας αρέσουν.

____________________________________________________________________

Συμβουλή: Μην ξεκινήσετε μιά συλλογή, εάν δεν είστε υπομονετικός, ήρεμος και γενικά άτομο που δεν έχει τη διάθεση να μάθει και να δημιουργήσει. Εάν όμως, παρελπίδα, έχετε την περιέργεια να ξεκινήστε αυτό το όμορφο χόμπυ ίσως με την ενασχόληση αυτή αποκτήσετε και αρετές που σας λείπουν.

31 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Που μπορώ να μάθω πόσο κοστίζουν μερικά γραμματόσημα που έχω ?

ΑΘΜΟΝΕΥΣ είπε...

Υπάρχουν ελληνικοί κατάλογοι σε καταστήματα γραμματοσήμων.

sixoremenos είπε...

Πολύ ωραία εισαγωγή! Αν και το αγαπημένο μου χόμπυ για πάνω από 25 χρόνια, αποφάσισα να το διακόψω όταν κατάλαβα, εκεί στα τέλη του 2004, πόσο είχε πλέον εμπορευματοποιηθεί από τη Φιλοτελική Υπηρεσία... Είναι κρίμα το γραμματόσημο να αντιμετωπίζεται από τα ΕΛΤΑ με αυτόν το στυγνά εμπορικό και κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Ανώνυμος είπε...

Που μπορω να βρω καταλογους με γραμματοσημα?

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα,
αν έχω μια τετράδα π.χ. γραμματοσήμων πάνω σε ένα φάκελο και η σφραγίδα είναι στη μέση, μήπως είναι καλύτερα να τα κρατήσω έτσι?
Ευχαριστώ
έφη

ΑΘΜΟΝΕΥΣ είπε...

Και βέβαια, με το φάκελλο είναι καλύτερα.

Χριστίνα είπε...

Καλησπέρα :)
Πολύ ωραίο το ιστολόγιο , με βοήθησε πολύ.
Να ρωτήσω κάτι...; Έχω από τον παππού μου ένα άλμπουμ για γραμματόσημα με τετραγωνάκια. Πώς βάζουμε τα γραμματόσημα σε τέτοια άλμπουμ; Έχω από τον παππού μου επίσης κάτι σαν συνδετήρες που τους κολλάς με νερό πίσω από τα γραμματόσημα και μετά στο άλμπουμ. Να τους χρησιμοποιήσω;
Πάντως έχω πολλές ερωτήσεις... Ξέρει κανείς πού να απευθυνθώ;

Χριστίνα είπε...

Α και κάτι ακόμη... Πειράζει αν σε μια συλλογή υπάρχουν τόσο ασφράγιστα όσο και σφραγισμένα γραμματόσημα; Πέρα από τη διαφορά στην αξία τους...

ΑΘΜΟΝΕΥΣ είπε...

Καλησπέρα Χριστίνα. Το άλμπουμ αυτό που έχεις είναι πολύ παλιό και τα τετραγωνάκια χρησίμευαν ώστε να τοποθετείς τα γραμματόσημα με τους συνδετήρες που ανέφερες και οι οποίοι λέγονται "σαρνιέρες". Σήμερα δεν χρησιμοποιούνται γιατί καταστρέφουν μέρος της γόμας εφ' όσον πρόκειται για ασφράγιστα γραμματόσημα. Αντ' αυτών υπάρχουν πλαστικές διαφανείς θήκες "ποσέτες" που μπαίνει ολόκληρο το γραμματόσημο μέσα και εν συνεχεία τις κολλάμε στο αντίστοιχο τετραγωνάκι του άλμπουμ. Θα τις βρεις σε καταστήματα φιλοτελικών ειδών, όπου και θα σου δείξουν τον τρόπο που τα τοποθετείς.
Στις συλλογές γραμματοσήμων καλό είναι να υπάρχει χωριστά η συλλογή των σφραγισμέμα από τα ασφράγιστα, χωρίς όμως να σε εμποδίζει να τα έχεις όλα μαζί, απλά είναι και θέμα αισθητικής.
Αυτά, καλό σου απόγευμα.

Χριστίνα είπε...

το άλμπουμ είναι πολύ παλιό , όντως... σ΄αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα;
Τις ποσέτες μπορώ να τις βρω και σε φιλοτελικές εταιρίες;
Γενικά ενδιαφέρομαι να γίνω μέλος. Τι είναι καλύτερο; Να κάνω συνδρομή στα ΕΛΤΑ , να πηγαίνω στα υποκαταστήματα (όπου δεν τα βρίσκω όλα όμως) ή να απευθυνθώ σε εταιρίες ή ό,τι άλλο; Θα ήθελα να μου πείτε το καλύτερο και οσον αφορά τα χρήματα , αλλά και την εξυπηρέτηση.
Το θέμα είναι ότι συνήθως δεν έχω μόνο ασφράγιστα ή μόνο σφραγισμένα σε μία συλλογή , οπότε για να είναι ολοκληρωμένη αναγκαστικά τα έχω όλα μαζί...
Κατάλογο πού μπορώ να βρω; Συμφέρει; Πρέπει να παίρνω κάθε χρόνο; Γιατί τον χρειάζομαι;
Συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις... :(
Θα με βοηθήσετε πολύ πάντως... :)

ΑΘΜΟΝΕΥΣ είπε...

Δεν υπάρχει πρόβλημα με το άλμπουμ, εκτός και αν είναι σχισμένο και διαλυμένα τα φύλλα του. Το πρόβλημα μόνο είναι ότι δεν έχει σελίδες για τις πρόσφατες εκδόσεις.
Ποσέτες θα βρεις μόνο στα φιλοτελικά καταστήματα.
Να γίνεις μέλος σε μια φιλοτελική εταιρεία (ΦΕΑ Φιλοτελική Εταιρεία Αθηνών κατά προτίμηση). Υπάρχει και site > fea.gr. όπου θα βρεις φτηνά και πολλά γραμματόσημα σε σειρές, καθώς και βοήθεια από άλλα μέλη. Μην εγγραφείς στα ΕΛΤΑ γιατί το γραμματόσημο πλέον το έχουν μετατρέψει σε πηγή εσόδων και εκδίδουν πολλά και ακριβά γραμματόσημα. Βάλε ένα όριο χρονολογικό που θα σταματήσεις τη συλλογή σου, πχ 1990 ή 1995 και σου προτείνω να συλλέγεις σφραγισμένα γραμματόσημα σε καλή κατάσταση και ωραία σφραγισμένα με καθαρές σφραγίδες.
Κατάλογο να πάρεις, αλλά όχι κάθε χρόνο. Δεν αξίζει τον κόπο αν θα συλλέγεις μέχρι κάποια ημερομηνία.
Ο κατάλογος μας βοηθά να ταξινομίσουμε τα γραμματόσημα κατά χρονολογία και να βλέπουμε ποιά μας λείπουν, ώστε με τον αριθμό του καταλόγου να κάνουμε μια λίστα (mancolist) ώστε να ζητάμε αυτά τα νούμερα με βάσει το συγκεκριμένο κατάλογο.
Αυτά για τώρα Χριστίνα, ότι άλλο θες ρώτα με και στέλνε μου τα meil σου στο htharry@gmail.com από δω κι εμπρός σε παρακαλώ.
Καλό βράδυ.

Ανώνυμος είπε...

evharisto para poli, iparhi stin glifada kapia leshi i kapio katastima me gramatosima? apo poso hronon mpori na ksekinisi ena pedaki na kani silogi?

evharisto ek ton proteron.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα,
θα ήθελα να σας συγχαρώ για το άρθρο σας, είναι αρκετά κατατοπιστικό ειδικά για έναν αρχάριο σαν και εμένα. Θα ήθελα να σας ζητήσω, αν είναι δυνατόν, να ανεβάσετε ή να μου υποδείξετε κάποιο αλλο site με περισσότερα δείγματα γραμματοσήμων με ατέρμονη σφραγίδα γιατί δεν έχω καταλάβει 100% ποιά είναι αυτή.
Ευχαριστώ πολύ

ΑΘΜΟΝΕΥΣ είπε...

Δυστυχώς φίλε μου δεν γνωρίζω κάποιο site για περισσότερες λεπτομέρεις. Πάντως η ατέρμονη σφραγίδα είναι αυτή η κυματοειδής που συνοδεύει την κλασσική στρογγυλή σφραγίδα, όπως αυτή που έχω στο παράδειγμα.

administrator είπε...

συγχαρητήρια για το blog σας!
η συλλογή γραμματοσήμων ήταν το εφηβικό μου χόμπυ!15 χρόνια μέτα,θέλησα να το συνεχίσω.Αγόρασα κάποια γραμματόσημα μέσω ebay σε πολύ καλές τιμές σε σχέση με τον κατάλογο από δημοπρασίες.Από που μπορώ να επαληθεύσω την γνησιότητά τους?Μένω Αθήνα.ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια απάντηση.

ΑΘΜΟΝΕΥΣ είπε...

Φίλε μου σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Στπ ερώτημά σου, όπως αναφέρω και στο blog μου υπάρχουν Φιλοτελικές Εταιρείες που μπορείς να απευθυνθείς για την επαλήθευση της γνησιότητας των γραμματοσήμων που έχεις. Ενδεικτικά, υπάρχει η Φ.Ε.Α. στην Αθήνα www.fea.gr που μπορείς να πας κάθε Τετάρτη απόγευμα και Κυριακή πρωί.

YANNIS NAXOS είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΣΑΣ Κ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.
ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ. ΟΤΑΝ ΑΦΑΙΡΩ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ ΑΠΟ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΚΙΤΡΙΝΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΝΑ ΑΠΑΛΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΜΕΙΝΕ Κ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ ΟΤΑΝ ΣΤΕΓΝΩΣΑΝ.ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΙΣΜΑ?
ΟΤΑΝ ΕΧΩ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΟΥ ΚΙΤΡΙΝΙΣΕ ΕΛΑΦΡΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Κ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΙΔΙΟ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟ ΤΕΛΕΙΟ Κ ΑΥΤΟ Κ ΑΚΙΤΡΙΝΙΣΤΟ ΠΟΥ ΟΜΩΣ Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟ ΠΙΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ Κ ΔΕΝ ΑΠΟ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΗΜ/ΝΙΑ Η ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΩ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ?
ΤΕΛΟΣ ΕΧΩ ΑΡΚΕΤΑ ΙΔΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ(ΣΦΡΑΓΙΜΕΝΑ) ΚΥΡΙΩΣ ΔΕΚΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 70 ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΛΗΣΩ Ή ΝΑ ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΞΩ ΜΕ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΟΥ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΡΩΝ.

ΑΘΜΟΝΕΥΣ είπε...

Φίλε μου το πρόβλημα αυτό του κιτρινίσματος αντιμετωπίζεται βάζοντας τα γραμματόσημα αυτά, αφού έχουν βγει από το φάκελλο, σε νερό με λίγη χλωρίνη. Τα βγάζουμε μόλις δούμε ότι το χαρτί άσπρισε, γιατί αν τα αφήσουμε παραπάνω, αρχίζει και αλοιώνεται όλη η χρωματική της εικόνας.
Για τα διπλά σου γραμματόσημα, μέτρησέ τα και να τα βάλεις σε μια δημοπρασία μέσω των φιλοτελικών εταιρειών που αναφέρω. Εκεί θα σου πουν και πόσο μπορείς να τα πουλήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ όμορφο και κατατοπιστικό το site σας, και ευχαριστώ για όσες πληροφορίες πήρα απο αυτό.
θα ήθελα να μου πείτε, γιατί επικρατεί η άποψη πως δεν είναι καλό, να μαζεύει κάποιος σύγχρονα ασφράγιστα γραμματόσημα? (π.χ. του 2012, 2011 κτλ)Δηλαδή αυτά τα χρήματα που θα δώσει κανείς για να τα αποκτήσει, μετά απο μερικά χρόνια θα πέσει η αξία τους?
Και τέλος ποιά η γνώμη σας για τους φάκελλους πρώτης ημέρας κυκλοφορίας? Να τους μαζεύω ή να προτιμώ τα ασφραγιστα γραμματόσημα χωρίς φάκελο? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Ανώνυμος είπε...

καλησπέρα
σχετικά με τα φιλοτελικά προϊόντα των ΕΛΤΑ, φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας και κάρτες maximum prepaid, ποιο από τα δύο νομίζετε ότι είναι καλύτερο για συλλογή;

ευχαριστώ

ΑΘΜΟΝΕΥΣ είπε...

Φίλε μου, κατ' εμέ όλα τα φιλοτελικά προϊόντα του Ταχυδρομείου και γενικά των περισσοτέρων χωρών, είναι προϊόντα εσόδων. Μην ξοδεύεσαι με τέτοια κατασκευάσματα, αντίθετα αγόρασε ένα παλιό καλό συλλεκτικό αντικείμενο, όπως ένας φάκελλος όχι προκατασκευασμένος, ή μιά παλιά καλόσφραγισμένη σειρά. Αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη.

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας κι' από εμένα.Συγχαρητήρια γιά τις πολύ καλές πληροφορίες.Έχω μία συλλογή γραμματοσήμων από τον πατέρα μου με κάποια παλιά γραμματόσημα ελληνικά καί ξένα από αρκετές χώρες.Υπάρχουν καί δύο γραμματόσημα με την κεφαλή του Ερμή τού ενός (1) λεπτού καί των πέντε (5) λεπτών χωρίς όμως να γνωρίζω την ακριβή χρονολογία εκτυπωσής τους.Πως μπορώ να μάθω την αξία τους αν έχουν κάποια;Σας ευχαριστώ.

Unknown είπε...

Όσο εμπορευσιμο είναι είμαι συλλεκτρια γραμματοσημων και είχα διακόψει για ένα διάστημα και ξαναξεκιννησα και αυτό για λόγους οικονομίας και εύχομαι να το καταφέρω να συνεχίσω και να μείνει για τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου

Unknown είπε...

Όσο εμπορευσιμο είναι είμαι συλλεκτρια γραμματοσημων και είχα διακόψει για ένα διάστημα και ξαναξεκιννησα και αυτό για λόγους οικονομίας και εύχομαι να το καταφέρω να συνεχίσω και να μείνει για τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου

Unknown είπε...

Να είναι καλά το Θησείο όπου τα βρίσκω και τα είχα βρει και μπορώ να συνεχίσω άμα διαπιστώσω ελλείψεις στην πορεία θα Πάω και σε καταστήματα τώρα βολεύομαι έτσι διότι μου έρχονται οικονομικά για την ώρα

Unknown είπε...

Να είναι καλά το Θησείο όπου τα βρίσκω και τα είχα βρει και μπορώ να συνεχίσω άμα διαπιστώσω ελλείψεις στην πορεία θα Πάω και σε καταστήματα τώρα βολεύομαι έτσι διότι μου έρχονται οικονομικά για την ώρα

Unknown είπε...

Έχουν Αξία μεγάλη να ξέρεις διότι νομίζω ο Ερμής Είναι δεκατιας από το 1861 αν δεν κάνω λάθος με βάση ένα βιβλίο γραμματοσημων που έχω στα χέρια μου εδώ και δύο μπορεί και τρία χρόνια

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τις γνώσεις τις οποίες μοιράζεστε μαζί μας! Παρακαλώ συνεχίστε τις αναρτήσεις σας στο ιστολόγιο... αποτελεί εγχειρίδιο "επιβίωσης" για όλους εμάς τους αρχάριους στο χώρο της συλλογής γραμμαμτοσήμων χωρίς πρόσβαση σε φιλοτελικές εταιρείες, ομάδες ή μέντορες.
Θερμή παράκληση!

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας . Πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Έχω μία συλλογή ( περίπου 3.000 γραμματόσημα) από την Ελλάδα και τις περισσότερες χώρες της Αφρικής της δεκαετίας του 1960 και 1970 , αλλά πολύ λίγα γραμματόσημα από την κάθε συλλογή και σε διάφορα χρόνια . Πώς μπορώ να βρω καταλόγους για να τα τακτοποιήσω ;

ANDRAINO ADAMS είπε...

Καλά άρθρα, Έχετε ακούσει τον κ. Benjamin, Email: 247officedept@gmail.com --WhatsApp Contact: + 1-9893943740 - που εργάζονται με χρηματοδοτική υπηρεσία μου δίνουν δάνειο 95.000,00 $ για να ξεκινήσω την επιχείρησή μου και τα πληρώνω ετησίως. για δύο χρόνια τώρα και έχω ακόμα 2 χρόνια, αν και μου αρέσει να δουλεύω μαζί τους γιατί είναι γνήσιος δανειστής δανείου που μπορεί να σας δώσει οποιοδήποτε είδος δανείου.

Dr Macpherson είπε...

Θέλετε να αγοράσετε ένα νεφρό ή θέλετε να πουλήσετε το δικό σας
νεφρό? Αναζητάτε μια ευκαιρία να πουλήσετε το νεφρό σας για χρήματα λόγω οικονομικής κρίσης και δεν ξέρετε τι να κάνετε
κάντε, τότε επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα και θα σας προσφέρουμε καλό
χρηματικό ποσό $500.000 δολάρια για το νεφρό σας. Ονομάζομαι γιατρός MACPHERSON και είμαι Νευφρολόγος στην ΚΛΙΝΙΚΗ MACPHERSON. Η κλινική μας είναι εξειδικευμένη στη Νεφροχειρουργική και ασχολούμαστε και με
αγορά και μεταμόσχευση νεφρών με ζωντανό ένα
αντίστοιχος δότης. Βρισκόμαστε σε Ινδία, Τουρκία, ΗΠΑ, Μαλαισία, Ινδία Εάν ενδιαφέρεστε να πουλήσετε ή να αγοράσετε νεφρό, μην το κάνετε
διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο

Whatsapp: +33758738537
Τηλεγράφημα: +33758738537
Viber: +33758738537
Email: doctormacphersonclinic@gmail.com

Τις καλύτερες ευχές
ΔΡ ΜΑΚΦΕΡΣΟΝ.